puppy socialiseren doe je zo: veilig laten kennis laten maken met nieuwe omgeving

Socialiseren van je puppy doe je zo!

Het socialiseren van je puppy

De eerste maanden in het leven van je pup zijn heel belangrijk voor het opgroeien tot een zelfverzekerde, optimistische en vriendelijke hond. Deze socialisatieperiode is essentieel om je puppy te leren dat onbekende mensen, honden en situaties niet eng zijn. En om je puppy zich veilig te laten voelen in de dagelijkse omgeving van onze drukke, prikkelrijke mensenwereld. Goed socialiseren betekent dat je puppy leert zijn omgeving als normaal te gaan beschouwen. Een goede socialisatie bestaat uit positieve en niet beangstigende leerervaringen met allerlei prikkels. Hierbij gaat het vooral om de kwaliteit van de ervaringen van je pup, zodat deze een neutrale of positieve emotie ervaart bij de prikkels.

Wennen aan prikkels

Om te zorgen dat je pup goede leerervaringen opdoet, wil je nieuwe prikkels gedoseerd aanbieden. Want daar gaat het bij socialiseren vooral om. Dat je pup kennismaakt met prikkels, omgevingen, mensen, dieren en geluiden, op een zodanige intensiteit dat deze nog te behappen is voor je pup. Dat hij deze veilig kan observeren en onderzoeken zonder overspoeld te raken. Dat je pup de tijd en ruimte krijgt om al deze prikkels en informatie op te nemen en te verwerken. Zonder druk, zonder dwang, zonder haast, maar alles lekker rustig en er de tijd voor kunnen nemen. Laat je pup kennismaken en wennen aan allerlei omgevingsprikkels in een dosis die hij aankan en kan verwerken.

Korte uitstapjes

Alle omgevingen en objecten, mensen, dieren, geluiden of situaties die je pup nog niet eerder gezien of ervaren heeft, kunnen belangrijk ervaringen zijn voor een goede socialisatie van de pup. Wees daarom altijd voorbereid en zorg dat je voertjes en een speeltje voor je pup bij je hebt. Geef je pup de tijd om te kijken, ruiken en observeren, liefst (in het begin) van een afstandje zodat er geen onverwachte situaties kunnen plaatsvinden. Wil je dat je hond leert dat hij paarden op het strand negeert? Blijf dan op een afstandje met je pup van de paarden vandaan en ga samen spelen met zijn favoriete speeltje. Komen er plots fietsers of joggers voorbij? Lok je pup met een geluidje naar je toe en strooi een handje voer op de grond voor hem uit, zodat hij afgeleid is en al snuffelend de voertjes kan opeten. Neem je pup gerust op de arm. Socialiseren betekent dat de pup een goede ervaring opdoet, dus veiligheid en vertrouwen staat voorop.

Hoi, ik ben Nicolle

Als geaccrediteerd kynologisch gedragstherapeut kan ik jou en je hond helpen bij de opvoeding en training van je hond. Daarbij gebruik ik alleen moderne en wetenschappelijk onderbouwde methodes. Kijk op de homepage voor een overzicht van alle diensten die ik aanbied. 

meer blogs