je hond leren loslopen en hierkomen

Je hond leren loslopen

Zodra je je puppy in huis hebt gehaald, wil je natuurlijk leuke dingen met je puppy ondernemen. Een daarvan is het samen wandelen waarbij je hond los kan lopen in een daarvoor bestemd gebied. Het los leren lopen van je puppy of geadopteerde hond kan best spannend zijn. Een goede voorbereiding zal jou en je puppy helpen om samen deze uitdaging vol vertrouwen aan te gaan. De belangrijkste zaken waar je aan moet denken zal ik in dit blog benoemen:

Oefen het loslopen eerst in huis en tuin

Een belangrijk onderdeel van het leren loslopen, is dat de hond leert om jou goed in de gaten te houden. Dit kun je natuurlijk ook al oefenen terwijl je hond nog aangelijnd is. Je kunt je hond met verschillende spelletjes leren dat inchecken bij jou de moeite waard is. Een eenvoudig en leuk spel gaat als volgt: je neemt een aantal voertjes in je hand en loopt van je hond weg. Zodra je hond in jouw buurt komt, beloon je uitbundig met je stem en laat je een voertje zichtbaar op de grond vallen. Zodra je hond het voertje gaat opeten, loop jij weg van je hond. Iedere keer als jouw hond weer bij jou in de buurt is, beloon je met stem en een voertje. Als je dit spel aangelijnd speelt, zorg er dan voor dat de lijn lang genoeg is en er geen spanning op de lijn komt.

Kies een veilig locatie en rustig moment

Zodra je met je hond in een losloopgebied wilt oefenen, kies dan vooral een tijdstip uit dat het er niet te druk is. Dus bijvoorbeeld niet tijdens lunchtijd wanneer iedereen de hond uitlaat. En start met het oefenen van loslopen op een rustige plek. Wanneer er veel honden en andere interessante prikkels in de buurt zijn, zal jouw hond uiteraard sneller afgeleid zijn. Blijf in beweging, loop ontspannen rustig verder en ga niet vol spanning stilstaan om toe te kijken wat je hond zal gaan doen. Laat bijvoorbeeld in eerste instantie de riem even los zodat deze achter je hond meesleept op de grond. Beloon iedere keer uitbundig met stem, voer en of spel wanneer je hond zich in jouw buurt bevindt.

Maak gebruik van een lange lijn

Vind je het zelf erg spannend om je hond los te laten lopen? Of is jouw hond erg gefocust op andere honden, mensen, geuren en andere interessante omgevingsprikkels? Overweeg dan het gebruik van een lange (sleep)lijn. Hiermee kun je jouw hond aanleren om niet op alles wat interessant is af te rennen en een maximale reikwijdte aanleren. Gebruik een lange lijn het liefst in combinatie met een goed passend tuigje, zodat er geen druk op de nek komt. Bij het hanteren van een lange lijn, gebruik je beide handen en houd je de lijn zo dat er geen druk op staat. Met een lange lijn kun je gaan oefenen met het inchecken en terug roepen voordat je hond het eind van de lijn bereikt. Ook kun je je hond meer ruimte geven om te snuffelen en onderzoeken op plekken waar je je hond niet los kunt laten lopen.

Zorg voor veel plezier bij en met jou

Blijf contact onderhouden met je hond zodra deze losloopt. Dit doe je door zowel aangelijnd als wanneer je hond los van de lijn is, veel interactie te onderhouden met je hond. Leer je hond vooral dat inchecken bij jou altijd belonend is! Dit doe je door op verschillende manier te belonen. Gebruik hierbij alles dat jou hond als beloning ziet en erg leuk vindt. Varieer bijvoorbeeld in de manier waarop je de voerbeloning geeft. Veel honden vinden het bijvoorbeeld leuk om achter een brokje aan te rennen zodra jij het weggooit. Of leer je hond om het brokje op te vangen. En laat je hond het brokje eens zoeken in het hoge gras. Ook kun je je hond belonen met een actief spel of samen een stukje rennen. Afwisseling zorgt ervoor dat jij interessant blijft! En ook wanneer het iets langer duurt voordat je hond zijn aandacht weer naar jou verlegt, prijs je hond en leg vooral de nadruk op de interactie met jou.

Bij het leren loslopen van de hond hoort natuurlijk een goed aangeleerd hierkom-signaal. Tips om jouw hond te leren naar jou toe te komen als je hem roept, kun je binnenkort lezen in een nieuwe blog!

Hoi, ik ben Nicolle

Als geaccrediteerd kynologisch gedragstherapeut kan ik jou en je hond helpen bij de opvoeding en training van je hond. Daarbij gebruik ik alleen moderne en wetenschappelijk onderbouwde methodes. Kijk op de homepage voor een overzicht van alle diensten die ik aanbied. 

meer blogs