Van een drukke hond naar een rustige hond
Veelvuldig krijg ik het verzoek om eigenaren te helpen bij hun drukke hond in huis. De reden dat een hond onrustig en druk is kan uiteenlopen van te weinig of juist teveel stimulatie tot angstgevoelens of onzekerheid. Zo zie ik vaak dat eigenaren goedbedoelend de hond proberen uit te putten door veel actieve wandelingen te maken of veel met een balletje te gooien. Hoewel dit voor veel honden leuke activiteiten zijn, kan dit soms juist de oorzaak zijn van de onrust van je hond. Om je hond te helpen meer rust te krijgen in zowel lichaam als geest, zijn hieronder een aantal tips op een rij gezet:
1. Leer je hond om voldoende te slapen
Voldoende slaap is super belangrijk voor je hond. Niet alleen om de dagelijkse portie aan prikkels en indrukken te verwerken, maar ook om lichamelijk te herstellen. Zorg dus voor een comfortabele slaapplaats voor je hond, zoals een fijne hondenmand of groot kussen en plaats deze op een plek waar je hond ook daadwerkelijk rust kan ervaren. Deze plek is het liefst vrij van externe prikkels, sluit bijvoorbeeld ramen en gordijnen en zet een rustgevend muziekje op (zoek maar eens op Dog Music in spotify!). Je kunt deze plek leuk en interessant maken voor je hond om hier de “plaats” training te doen. Ook een rustgevende geur kan extra helpen, zoals een feromonen verdamper van Adaptil.
2. Aanraking en massage kan zorgen voor ontspanning
Net zoals wij mensen kunnen genieten en ontspannen van een fijne massage, kan ook jouw hond hier veel baat bij hebben. Als jouw hond niet gevoelig is op bepaalde lichaamsdelen, kun je zelf al veel uitproberen bij je hond door met rustige en lange halen je hond te aaien over het hele lichaam. Beweeg daarbij altijd met de haren mee en vanuit het hart naar de ledematen. Zie je dat je hond zich wegdraait van je handen, dan kan dat een teken zijn dat je hond het niet als prettig ervaart en stop je ermee. Je kunt dan op een ander moment en op een andere lichaamsdeel verder oefenen. Merk je dat je hond zich in jouw handen drukt en met zijn lichaamstaal aangeeft dat hij het als prettig ervaart, dan hebben jullie samen een fijne manier om even tot rust te komen. Een cursus hondenmassage bij een ervaren hondenmasseur is sowieso een aanrader!


3. Snuffelen en zoekspelletjes als mentale uitdaging
Snuffelen is de belangrijkste natuurlijke behoefte van de hond. Dit zorgt ervoor dat de hartslag vertraagt en de hond kalmeert. Snuffelen kun je bij je hond stimuleren door snuffel- en zoekspelletjes aan te bieden. Dit kan al heel simpel door de brokken van je hond uit te strooien in de tuin of in een snuffelmat, zodat je hond zijn eten bij elkaar mag zoeken. Ook zijn er diverse braingames, puzzels voor de hond waarin je voertjes kunt verstoppen, te koop of kun je een simpel hersenspel zelf maken met bijvoorbeeld lege dozen en wc-rollen. En dit zoeken en snuffelen hoeft niet perse met voer, je kunt ook het favoriete speeltje of bal van je hond verstoppen. Door het zoeken en snuffelen en daarmee het intensief gebruiken van de neus, geef je je hond een mentale uitdaging waarmee je het stressniveau verlaagt.
4. Kauwen en likken op speeltjes en snacks
Dagelijks kauwen is ook een natuurlijke behoefte van iedere hond. Het kauwen zorgt bovendien voor ontspanning doordat er dopamine vrijkomt in het lichaam tijdens deze activiteit. Zorg daarom voor voldoende, veilige kauwspeeltjes voor je hond waar hij vrije toegang tot heeft. Regelmatig een stevige kauwsnack geven zoals een stuk lamskophuid, hertenhuid of paardenhuid, is een eenvoudige manier om aan de dagelijkse kauwbehoefte van je hond te voldoen. Ook het uitlikken van een gevulde Kong of Likmat kan je hond veel rust brengen. Lees ook deze blogpost voor inspiratie om een Kong of Likmat te vullen met een gezonde vulling.


5. Samen spelen en bewegen voor lichamelijke voldoening
Maak van iedere wandeling een interactief moment samen met je hond. Laat die mobiele telefoon thuis en geef je hond de volle aandacht die hij verdient. Gebruik de omgeving om jezelf en je hond te inspireren en wees creatief. Gebruik een omgevallen boomstam eens als een balansoefening waar jij en je hond samen overheen kunnen lopen en balanceren. Of verstop een aantal brokjes in de boomstam of strooi ze uit over het gras, zodat je hond even kan snuffelen en zoeken. Neem een speeltje of dummie mee en laat je hond die zoeken, nadat jij ‘m verstopt hebt terwijl je hond de “blijf” oefent. Zie de wandeling als een fijn moment om samen te zijn, om te trainen op een speelse manier en contact met elkaar te maken. Bovendien helpt het doen van oefeningen waarbij je je lichaam bewust moet gebruiken om in “het hier en nu” te komen en zo meer rust te vinden.