manieren om je hond rustig te krijgen

5 manieren om je hond rustig te krijgen

Van een drukke hond naar een rustige hond

Veelvuldig krijg ik het verzoek om eigenaren te helpen bij hun drukke hond. Zij komen dan met de hulpvraag bij mij hoe de hond rustig te krijgen. De reden dat een hond onrustig en druk is kan uiteenlopen van te weinig of juist teveel stimulatie tot angstgevoelens of onzekerheid. Zo zie ik vaak dat eigenaren goedbedoelend de hond proberen uit te putten door veel actieve wandelingen te maken of veel met een balletje te gooien. Hoewel dit voor veel honden leuke activiteiten zijn, kan dit soms juist de oorzaak zijn van de onrust van je hond. Om je hond te helpen meer rust te krijgen in zowel lichaam als geest, zijn hieronder een aantal tips op een rij gezet:

1. Leer je hond om voldoende te slapen

Voldoende slaap is super belangrijk voor je hond. Enerzijds om de dagelijkse portie aan prikkels en indrukken te verwerken. Anderzijds ook om lichamelijk te herstellen. Zorg dus voor een comfortabele slaapplaats voor je hond. Kies voor een fijne hondenmand of groot kussen en plaats deze op een plek waar je hond ook daadwerkelijk rust kan ervaren. Deze plek is het liefst vrij van externe prikkels. Sluit bijvoorbeeld ramen en gordijnen en zet een rustgevend muziekje op (zoek maar eens op Dog Music in spotify!). Je kunt deze plek leuk en interessant maken voor je hond om hier de “plaats” training te doen. Een rustgevende geur kan extra helpen om je hond rustig te krijgen, zoals een feromonen verdamper van Adaptil.

2. Aanraking en massage kan zorgen voor ontspanning

Net zoals wij mensen kunnen genieten en ontspannen van een fijne massage, kan ook jouw hond hier veel baat bij hebben. Een goede massage kan ervoor zorgen dat je hond rustig wordt. Als jouw hond niet gevoelig is op bepaalde lichaamsdelen, kun je zelf al veel uitproberen door met rustige en lange halen je hond te aaien. Beweeg daarbij altijd met de haren mee en vanuit het hart naar de ledematen. Zie je dat je hond zich wegdraait van je handen, dan kan dat een teken zijn dat je hond het niet als prettig ervaart. Stop dan met aaien! Je kunt dan op een ander moment en op een andere lichaamsdeel verder oefenen. Merk je dat je hond zich in jouw handen drukt en met zijn lichaamstaal aangeeft dat hij het als prettig ervaart, dan hebben jullie samen een fijne manier om even tot rust te komen. Een cursus hondenmassage bij een ervaren hondenmasseur is sowieso een aanrader!

snuffelen en zoeken kan helpen bij ontspanning

3. Snuffelen en zoekspelletjes als mentale uitdaging

Snuffelen is de belangrijkste natuurlijke behoefte van de hond. Dit zorgt ervoor dat de hartslag vertraagt en de hond kalmeert. Zo kun je op een makkelijke manier je hond rustig krijgen. Snuffelen kun je bij je hond stimuleren door snuffel- en zoekspelletjes aan te bieden. Dit kan al heel simpel door de brokken van je hond uit te strooien in de tuin of in een snuffelmat. Zo kan je hond zijn eten bij elkaar zoeken. Er zijn er ook diverse braingames en puzzels te koop voor de hond waarin je voertjes kunt verstoppen. Zelf maak je een simpel hersenspel met bijvoorbeeld lege dozen en wc-rollen. Al dit zoeken en snuffelen hoeft overigens niet perse naar voer, je kunt ook het favoriete speeltje of bal van je hond verstoppen. Door het zoeken en snuffelen gebruikt de hond zijn reukorgaan intensief. En geef je je hond een mentale uitdaging waarmee je het stressniveau verlaagt.

4. Kauwen en likken op speeltjes en snacks

Dagelijks kauwen is ook een natuurlijke behoefte van iedere hond. Het kauwen zorgt bovendien voor ontspanning doordat er dopamine vrijkomt in het lichaam tijdens deze activiteit. Zorg daarom voor voldoende, veilige kauwspeeltjes voor je hond waar hij vrije toegang tot heeft. Geef bijvoorbeeld regelmatig een stevige kauwsnack zoals een stuk lamskophuid, hertenhuid of paardenhuid. Dit is een eenvoudige manier om aan de dagelijkse kauwbehoefte van je hond te voldoen. Ook het uitlikken van een gevulde Kong of Likmat kan je hond veel rust brengen. Lees ook deze blogpost voor inspiratie om een Kong of Likmat te vullen met een gezonde vulling.

samen spelen en bewegen tijdens de wandelen voor meer rust en ontspanning

5. Samen spelen en bewegen voor lichamelijke voldoening

Maak van iedere wandeling een interactief moment samen met je hond. Laat die mobiele telefoon thuis en geef je hond de volle aandacht die hij verdient. Gebruik de omgeving om jezelf en je hond te inspireren. Wees creatief! Gebruik een omgevallen boomstam eens als een balansoefening: kan je hond er overheen lopen? Of verstop een aantal brokjes in de boomstam of strooi ze uit over het gras, zodat je hond even kan snuffelen en zoeken. Neem een speeltje of dummie mee en laat je hond die zoeken. Maak je er gelijk een korte “blijf” oefening van terwijl jij ‘m verstopt. Zie de wandeling als een fijn moment om samen te zijn, om te trainen op een speelse manier en contact met elkaar te maken. Bovendien helpt het doen van oefeningen waarbij je je lichaam bewust moet gebruiken om in “het hier en nu” te komen en zo meer rust te vinden.

Hoi, ik ben Nicolle

Als geaccrediteerd kynologisch gedragstherapeut kan ik jou en je hond helpen bij de opvoeding en training van je hond. Daarbij gebruik ik alleen moderne en wetenschappelijk onderbouwde methodes. Kijk op de homepage voor een overzicht van alle diensten die ik aanbied. 

meer blogs