Een puppy in deze Corona tijd? Dit moet je erover weten!

Een veilige hechting
Persoonlijk denk ik dat dit een fantastische tijd is om een puppy in huis te nemen. Puppy’s hebben namelijk net zoals mensenbaby’s een veilige hechting en geborgenheid nodig. Zich veilig voelen is in die eerste weken het allerbelangrijkste. En dat kan nu dus uitstekend als er altijd iemand thuis is! Rust is daarbij wel een hele belangrijke bijkomende factor, die nodig is om je pup zich veilig en niet overprikkeld te laten voelen. Ben je met een vol gezin nu fulltime thuis, zorg dan voor hele duidelijke afspraken binnen het huishouden over wie, wanneer, welke activiteit met de puppy onderneemt.

Hond alleen leren zijn
Maar….moet je dan niet bang zijn dat je hond verlatingsangst krijgt? Nu altijd iemand thuis is en de pup dus nooit alleen is? Nee en ja. Bij iedere hond/pup is het verstandig en noodzakelijk om tijd te investeren in het zich veilig laten voelen van de hond in zijn nieuwe leefomgeving. Daarbij hoort ook het alleen kunnen verblijven in die omgeving. Ook nu zijn er voldoende mogelijkheden om dit stapsgewijs op te bouwen en aan te leren bij je hond. Zo kun je in een andere kamer gaan zitten of oefenen met het huis uitgaan, zelf even op de gang te gaan staan of buiten de voordeur te stappen. Juist het vele thuis-zijn geeft je de kans om het leren alleen thuis te blijven heel veilig, geleidelijk en rustig op te bouwen voor je hond. Je hoeft nu immers niet de deur uit voor die voetbaltraining of  een etentje met vrienden, waarbij je het risico loopt dat je je hond alleen zou laten voor een tijdsspanne die jouw hond nog niet aankan.

Lukt het socialiseren wel?
En hoe zit dat dan met het socialiseren van je puppy? Nu iedereen thuis werkt en het rustig is buiten op straat? Dat brengt dus ook gigantische voordelen met zich mee! Ook nu ten tijde van het Coronavirus en de daarbij beperkende maatregelen, zijn er voldoende mogelijkheden om je puppy te socialiseren zodat deze uitgroeit tot een stabiele en zelfverzekerde hond. Bij het socialiseren gaat het namelijk vooral om de kwaliteit van de leerervaringen van je pup ipv de kwantiteit. En afstand van prikkels nemen is daarbij juist een belangrijk onderdeel.
Wat ik vaak zie gebeuren is dat puppy’s – in goedbedoelde pogingen tot socialiseren door de eigenaren – overspoeld worden met prikkels, met geluiden, omgevingen, mensen, heel veel mensenhanden en kinderhandjes die willen aaien en aanraken en knuffelen, met drukke straten, schoolpleinen met gillende kinderen, markten waar de pup onder de voet wordt gelopen etc. En dat heeft o zo vaak een behoorlijke impact op de jonge hond, en laat heel vaak zelfs een niet zo prettige indruk achter bij de pup. Oftewel er gebeurt precies datgene wat je juist niet wilt bewerkstelligen met het socialiseren van je pup. Daarom juich ik deze rust op straat toe! Ik juich hem toe voor alle puppy’s die nu minder snel overprikkeld raken, met meer rust de tijd kunnen krijgen om te wennen aan de grote-mensen-omgeving, zich veilig kunnen voelen buiten zonder iedere 5 meter geconfronteerd te worden met een situatie die wellicht te overweldigend kan zijn.

Korte uitstapjes
En ben je toch een beetje ongerust dat je pup te weinig kinderen/fietsers/joggers/onbekende mensen ziet of tegenkomt? Ga dan even met je pup naar het bos of park! Daar kom ik momenteel veel meer ouders met kinderen tegen dan op een ‘normale’ doordeweekse werkdag. Ook fietsers en joggers zijn in deze thuiswerkperiode tijdens de Corona crisis veelvuldig aan te treffen in het bos.  Een ideale omgeving dus om je pup, van een afstand die veilig voelt voor je hond en jou, te laten wennen aan al deze verschijningsvormen van de mens.
Het RIVM geeft op haar website aan dat de kans dat een huisdier een mens besmet met COVID-19 verwaarloosbaar klein is in vergelijking met besmetting van mens op mens. Met de huidige kennis over dit virus weten we dat honden geen dragers kunnen zijn, echter de kans bestaat wel dat zij het virus eventueel in hun vacht met zich mee kunnen dragen. Net zoals de kans dat je het virus kan oplopen door het aanraken van besmette deurklinken, is deze kans op besmetting via een hond erg klein. In beide gevallen geldt uiteraard dat het aan te raden is je handen daarna zorgvuldig te wassen. Dus deed je dit nog niet nadat je met je hond hebt gespeeld of uitgelaten hebt? Dan wordt dit gelijk vanaf nu een goede nieuwe gewoonte!  

Wennen aan prikkels
Ik zie er de voordelen van in, namelijk dat prikkels gedoseerd worden aangeboden aan je pup momenteel. Je pup kan nu wennen aan allerlei omgevingsprikkels in een dosis die hij aankan en kan verwerken. Want daar gaat het bij socialiseren vooral om. Dat je pup kennismaakt met prikkels, omgevingen, mensen, dieren en geluiden, op een zodanige intensiteit dat deze nog te behappen is voor je pup, dat hij deze veilig kan observeren en onderzoeken zonder overspoeld te raken. Dat je pup de tijd en ruimte krijgt om al deze prikkels en informatie op te nemen en te verwerken. Zonder druk, zonder dwang, zonder haast, maar alles lekker rustig en er de tijd voor kunnen nemen.
Zo heeft ieder nadeel, ook in deze Corona tijdperk, dus toch zijn voordeel!  

Thuis aan de slag!
Overigens kun je voor een groot deel van het socialiseren van je pup gewoon binnenshuis aan de slag. Houd bijvoorbeeld een verkleedpartijtje met je gezin en je kinderen. Denk aan sjaals, zonnebrillen, mutsen en hoeden, een grote rugzak, een paraplu als wandelstok, een lange donkere deken waarin je je verhult etc. Loop met een stoel in je handen rond, hinkel, huppel, kruip rond of handen en voeten, doe maar even lekker gek; gelijk een oppepper voor jezelf en je gezin tijdens deze rare periode! En speel diverse geluiden af via YouTube zoals van spelende en gillende kinderen, vuurwerk, bouwwerkzaamheden, een lage mannenstem, skeelers/skateboards, blaffende honden, geluiden van de kinderboerderij etc. Houd deze sessies wel steeds kort en zet het volume in het begin zacht. Koppel deze geluidsfragmenten aan iets positiefs zoals spelen met jou of het leegeten van een gevulde Kong.

<Blog 31 maart 2020>