FAQ

Vragen en antwoorden over de hondenschool

* Vanaf welke leeftijd mag mijn pup naar de puppycursus komen?
Pups zijn vanaf 7/8 weken al welkom (minimaal eerste enting moet al hebben plaatsgevonden), of vanaf het moment dat je de pup in huis hebt. De socialisatieperiode bij honden duurt tot ongeveer 12-16 weken. Deze periode is uiterst belangrijk om je pup kennis te laten maken met de mensenwereld en alles wat hij later normaal moet gaan vinden. In de puppycursus ligt de focus op het veilig socialiseren en leren wennen aan de omgeving. Als je dit niet doet, is de kans vele malen groter dat je hond later probleemgedrag ontwikkelt, angstig of agressief gedrag gaat vertonen.

* Mag ik met mijn pup al starten met de puppycursus nog voordat hij alle entingen heeft gehad?
Ja, wij raden aan zo snel mogelijk te starten en niet te wachten tot de 12-weken enting. De kans op besmetting met een ziekte is op de hondenschool relatief klein. Alle honden op het trainingsveld moeten immers voldoen aan de voorwaarden van vaccinatie (minimaal eerste enting moet al plaatsgevonden hebben bij de pups). Het ‘gevaar’ voor het oplopen van een besmettelijke ziekte bij een pup ligt vnl in het bezoeken van plaatsen waar veel ontlasting ligt zoals drukke losloopgebieden en plekken waar zieke of niet-ingeënte honden komen.

* Zijn kinderen welkom om mee te doen tijdens de lessen?
Absoluut! Voorwaarde is wel dat zij voldoende aandacht kunnen opbrengen om tijdens de trainingen ‘bij de les’ te blijven. Rondrennen op het terrein is niet toegestaan aangezien dit verstorend kan zijn voor de andere pups en gevaarlijke situaties kan opleveren. De ouder/begeleider is altijd verantwoordelijk voor het gedrag van de kinderen.

* Mogen wij met meerdere personen naar de training komen?
Wij betrekken kinderen en andere gezinsleden graag bij de oefeningen. Wel vragen wij om een duidelijke rolverdeling af te spreken: per oefening werkt 1 persoon met de hond. Voor de rust en overzicht in de groep, vragen wij u met maximaal 2 personen naar de trainingen te komen. Vanwege de nu geldende extra Corona-maatregelen is het alleen maar toegestaan om met 1 persoon per hond naar de cursus te komen.

* Waarom mag mijn hond niet loslopen op het terrein van de hondenschool?
Op het moment dat u met uw hond de hondenschool bezoekt, vinden er mogelijk meerdere trainingen plaats. Loslopende honden kunnen een andere les verstoren of op een verlegen/jonge/kleine hond afstormen, wat ongewenste situaties oplevert. Ontmoetingen tussen honden aan de lijn kan tevens zorgen voor verstrengelde lijnen, waardoor de kans op angst en bijtincidenten groot is.

* Waarom hanteren jullie een 2 meter-afstandsregel tussen de honden op het trainingsveld?
Omdat iedere hond zijn persoonlijke zone heeft, vinden wij het belangrijk dat er voldoende afstand tussen de honden onderling gehanteerd wordt tijdens de lessen.  Honden die zich op hun gemak voelen en niet afgeleid worden door de buurhond, leren gemakkelijker en sneller.

* Welke methode gebruiken jullie op de hondenschool?
Tijdens de trainingen passen wij de methode van beloningsgericht opvoeden toe. Dit wil zeggen dat wij de honden zoveel mogelijk in voor hem/haar geschikte situaties brengen, waarbij het voor de hond gemakkelijk is om de juiste keuze te maken. De gewenste gedragingen van de hond worden beloond, zodat de hond een positieve associatie legt. Herhaling en consequent handelen is uiteraard een belangrijk onderdeel in het leerproces. De focus ligt op het actief aangeven aan de hond welke gedragingen gewenst zijn en deze te belonen. Wanneer de hond ongewenst gedrag uitvoert, leren wij u hoe u de hond op een vriendelijke manier leert om ander, gewenst gedrag te vertonen.

* Waarom gebruiken jullie voerbeloningen tijdens de training?
Voerbeloningen worden gebruikt in eerste instantie om gedrag uit te lokken en aan te leren. Dit maakt het leren voor de hond gemakkelijker en leuker én is een uitstekende manier om een positieve relatie tussen eigenaar en hond tot stand te brengen. Om effectief te trainen, raden wij aan om een mix van diverse smaakvolle voerbeloningen te gebruiken. De waarde van een (voer)beloning na correct uitgevoerd gedrag, moet immers passen bij de moeilijkheidsgraad van de oefening. Ontdek de top 5 favoriete voerbeloningen van uw eigen hond en neem deze mee naar de trainingen!

* Welke cursus is geschikt voor mijn herplaatser of geadopteerde hond?
Als u een oudere of (jong)volwassen hond heeft geadopteerd, raden wij u aan om eerst tijd, geduld en liefde te investeren in het gewennen aan de nieuwe huiselijke omgeving en dagelijkse routine. Dit kan zeker weken tot enkele maanden in beslag nemen. Zodra u merkt dat uw hond zich veilig en op zijn gemak voelt bij u en in uw huis, bent u welkom om te starten met de basiscursus. Uiteraard houden wij rekening met de individuele verschillen in karakter en voorgeschiedenis van de honden; neem gerust contact op voor advies op maat of voor persoonlijke begeleiding aan huis.

* Mijn hond is loops geworden, mag ik dan wel meedoen met de lessen?
Nee, tijdens en vlak na de bloeding van uw teef, bent u helaas niet welkom met uw hond op het trainingsveld. Vooral de eerste en tweede week na de bloeding is uw teef door haar geur extra interessant voor andere honden. Zoals u kunt begrijpen, kan dit voor teveel afleiding zorgen. Wel bent u van harte welkom om zonder hond deze lessen bij te wonen.